Battlefield reizen


Voor 2024 hebben wij de volgende battlefield tours op het programma staan.

  • In het spoor van ..... Operatie Plunder         20 april
  • D-Day - Normandië                                          13 t/m 17 juni
  • Zuidlaren, een dorp in oorlogstijd                 31 augustus 
  • Flanders Fields - Ieper                                    18 t/m 20 oktober           Vernieuwde tour !     
  • Hieronder treft u de informatie aan betreffende onze battlefield tours in 2024. Wilt u meer informatie dan kunt u ook het opgave formulier gebruiken en u vragen stellen in 'bericht'.

 


Opgaveformulier


Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


BFT zaterdag 20 april 2024

Operatie "PLUNDER"

Operatie PLUNDER gaat in de sporen van de 9de Canadese Infanterie Brigade welke als onderdeel van de 3rd Canadese Infanterie Divisie en onder bevel gesteld van het 30ste Britse Corps de aanval opent over de rivier de Rijn in de vroege morgen van 24 maart 1945. Een commando brigade en twee Schotse divisies voerden de eerste aanval uit onder dekking van de duisternis en een enorm bombardement op de avond van 23 maart. Ze weerden het Duitse eerste Parachutistenleger af en tegen zonsopgang hadden ze een bruggenhoofd gevestigd. Tijdens de volgende ochtend daalde de 6de Britse luchtlandingsdivisie rond Hamminkeln, in de onmiddellijke achterhoede van de Duitsers, in een operatie met de codenaam VARSITY. Operatie PLUNDER was geboren en de Canadese deelname aan de aanval over de Rijn en de uitbreiding van het bruggenhoofd door de 2 CDN Corps wordt daarmee in deze speciale tour besproken.

 

Tijdens deze tour wordt de overgang van de Rijn en de aanval van de 9e Canadese Divisie om de Canadese 51ste (Highland) Division, welke waren vast gelopen in hun aanval en geen kant meer op konden door heftig verzet van de Duitse Paratroepers, besproken. We gaan in de richting van Emmerich en de aanloop naar de gevechten om en in Hoch-Elten. Daarnaast gaan we de plek bekijken waar de Canadese genisten de bruggen over de Rijn hebben gebouwd om te eindigen met de Canadese aanval richting de Achterhoek.

 

Op zaterdag 20 april start deze BFT om 09.15 uur te Arnhem (met opstapplaatsen Assen en Schaarsbergen) en zal met een geaccrediteerde Battlefield Guide plaats vinden. 

Inbegrepen:

  • Koffie/thee op startpunt Hotel v/d Valk in Arnhem
  • Lunch te velde
  • Vervoer ter plaatse
  • Versnapering tijdens de BFT

Kosten: 82,50 euro pp,

Minimale deelname: 14 personen.

Vrienden van de Stichting Battlefieldtour 2018 krijgen korting op het basispakket.

 

Na inschrijving via het opgave formulier ontvangt u een mail met verdere informatie.

Inschrijven tot 3 april mogelijk.

 


D-Day Normandië - 80 jaar geleden

 

13 t/m 18 juni.

 

 

80 jaar geleden vonden de landingen op de stranden van Normandië plaats. De opperbevelhebber van de Geallieerde strijdkrachten in Europa, Dwight D. Eisenhower sprak op de morgen van de 6de juni 1944 de volgende woorden: 'U staat op het punt om zich te begeven op een grote kruistocht, waarnaar wij deze vele maanden hebben gestreefd. De ogen van de wereld zijn op u gericht. De hoop en de gebeden van vrijheidlievende mensen overal, strijden met u mee. Samen met onze moedige bondgenoten en wapenbroeders op andere fronten, zult u de Duitse oorlogsmachine vernietigen, de nazi-tirannie over de onderdrukte Europese volkeren verdrijven en een zekere toekomst in een veilige wereld voor onszelf zeker stellen'.  

 

We hebben een programma waarbij wij de verschillende facetten belichten zoals de Amerikaanse en Britse luchtlandingen maar ook de landingen op de stranden en de verschrikkelijke gevolgen van de daar opvolgende gevechten. We bezoeken de historische plekken maar ook de begraafplaatsen met hun bijzondere verhalen. Dit zowel vanuit Geallieerd als Duits perspectief.

- Dag 1: reisdag per luxe touringcar. Opening Battlefield Tour op Gold Beach, landingsstrand van 50ste Northumbrian Infantery Division

- Dag 2: We starten met het Noordelijke aanvalsdoel van 5 op 6 juni 1944 voor de geallieerden. We verplaatsen ons te voet, via een gedeelte van de route van de 6th Airborne Division, naar het toenmalige aanvalsdoel Merville Battery. Hierna bezoeken wij de Britse begraafplaats in Ranville en de beroemde Pegasus Bridge. Als laatste bezoeken wij het Duitse bunkercomplex Hillman met zijn strategische ligging.

- Dag 3: Vandaag bezoeken wij het Zuidelijke aanvalsdoel van 5 op 6 juni 1944 voor de geallieerden. We bezoeken de battlegrounds van de Rangers, 82ste en 101ste Amerikaanse Airborne Divisions en de Duitse verdedigers. We 'vliegen' mee met een Dakota en we bezoeken St Mere Eglise. We komen op Pointe du Hoc en de Amerikaanse en Duitse begraafplaats waar in totaal meer dan 30.000 militairen liggen begraven.

- Dag 4: We vertrekken naar het herdenkingsmonument voor alle gevallen Britse militairen in Ver-sur-Mer. Hierna naar de kunstmatige haven bij Arromanches en Longues-sur-Mer, de bijna nog in tact zijnde Duitse batterij. Hierna gaan wij naar Bayeux, de eerste bevrijde stad. Hier bent u vrij in beweging.

- Dag 5: Verplaatsing terug naar Nederland.

 

Compleet verzorgde tour incl. overnachting met luxe touringcar met:

dag 1: diner

dag 2: ontbijt & diner

dag 3: ontbijt & diner

dag 4: ontbijt & BBQ

dag 5: ontbijt & diner

 

Kosten: 560,- euro pp*

 

Opgave voor: 24 mei 2024, via het opgave formulier te vinden bovenaan deze pagina

Vrienden van de Stichting Battlefieldtour 2018 krijgen korting op het basispakket.

Prijzen en programma onder voorbehoud.

 

 Na het invullen en opsturen van het opgave formulier ontvangt u een mail met verdere informatie.

 * Prijs bij 40 deelnemers.

 


Zuidlaren, een dorp in oorlogtijd

Zaterdag 31 augustus

 

Dit is het verhaal van de bezetting en bevrijding van dit Drentse dorp tussen 1940 en 1945.

Een dorp zoals andere dorpen maar toch anders. Waar net als bij andere dorpen verzet, verraad, onderduiking, deportatie en slachtoffers speelde kwamen in Zuidlaren de V-wapens, (wapen)droppings en duikboten aan de orde. Maar ook de Franse parachutisten die tijdens Operatie Amherst boven Drenthe gedropt werden in April 1945.

 

 

We gaan al lopend , onder leiding van een gids, door het dorp en bezoeken die plaatsen waar het zich heeft afgespeeld tussen 1940 - 1945.

Aanvang en duur: 09.30 uur starten tot uiterlijk 16.00 uur.

Inclusief: koffie/thee, frisdrank en een lunch. En een tourgids

Startpunt: Zuidlaren, locatie Dennenoord/Lentis (E6), 9471 KA Zuidlaren

 

Kosten: 27,50 euro pp

 

Opgave voor: 15 augustus 2024, via het opgave formulier te vinden bovenaan deze pagina

Maximale aantal deelnemers: 25

Vrienden van de Stichting Battlefieldtour 2018 krijgen korting op het basispakket.

 

Na het invullen en opsturen van het opgave formulier ontvangt u een mail met verdere informatie.

 

 


BFT Flandres Fields (Ieper)

18 t/m 20 oktober

 

Miljoenen soldaten komen om tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Nederland is onpartijdig en blijft daardoor gespaard, maar in de landen om ons heen wordt een vreselijke strijd uitgevochten. Het gevecht in België en Frankrijk loopt al snel vast, waarna soldaten vier jaar lang onder verschrikkelijke omstandigheden in loopgraven zitten.

 

Via verschillende opstapplaatsen verplaatsen wij ons in de richting van Ieper. De volgende dag starten wij met onze vernieuwde battlefield tour.

12 oktober hebben wij een nieuwe route met opnieuw bijzondere bezienswaardigheden, aangevuld met enige minder bekende. S'avonds sluiten wij aan bij de ceremonie bij de Menenpoort (zie video) en zullen wij een krans leggen. De laatste dag voordat wij weer naar Nederland gaan, bezoeken wij nog enkele nieuwe battlegrounds.

 

Tijdens de tour op zaterdag voorlichting, informatie, toelichting, commentaar en achtergronden over de slag om Ieper dat verzorgd wordt door een zeer deskundige gids

 

Type: 3-daagse tour (vrij t/m zon)

 

Inclusief: welkomsdrankje, 2x ontbijt, 2x lunchpakket en 1x diner, entreegelden musea, 2x hotel overnachting en een tourgids.

Startpunt: Ieper. Opstappen mogelijk op de route. Afhankelijk van de postcode deelnemer.

 

Kosten: 275,- euro pp

 

Opgave voor: 15 september 2024, via het opgave formulier te vinden bovenaan deze pagina

Minimale aantal deelnemers: 14

Vrienden van de Stichting Battlefieldtour 2018 krijgen korting op het basispakket.

 

 

Na het invullen en opsturen van het opgave formulier ontvangt u een mail met verdere informatie.